I haven

De bedste planter til altanen

Vender din altan mod nord, øst, syd eller vest? Med de rigtige planter kan du oprette en grøn (eller farvet!) Oase til hver altan. Dette kan synes umuligt, men det er let at opnå. Vi giver dig et overblik over, hvilke planter der er bedst placeret på din altan.

Der kan gøres mere med planter i et relativt lille område, end det ser ud ved første øjekast. Inden du køber et anlæg, er det godt at overveje altanens placering. En altan, der har skygge hele dagen lang, kræver en anden beplantning end en altan, der er i solen hele dagen.

Altanen mod nord
En nordvendt altan har skygge hele dagen lang. Det betyder, at der ikke må placeres planter der kan lide at være i solen. Der er masser af valg i skygge -planter, der også klarer sig godt på balkonen. Når du planter potterne, skal du tage højde for, at overskydende vand let kan tømmes. Hvis jorden er fugtig for længe, ​​kan plantens rødder rådne med alle dens konsekvenser.

Planter, der er egnede til et sted i nord, er: Begonia, Springfrø, Bergenia, Hosta, Camelia, Skimmia, Ivy og Fuchsia.

På vest
En vestvendt altan vil lide meget mere af vind. Det er vigtigt, at der bruges store, brede urtepotter til planterne. Disse vil blæse mindre hurtigt over, når der er meget vind. Det er godt at vælge robuste, stærke og lavvoksende plantearter, der kan modstå et vindstød. En ordentlig sikret espalier eller rørmåtte langs balustraden kan bryde de værste vinde.

Planter, der er velegnede til en placering i vest, er: Stedmoderblomster, Træsyre, Pulmonaria (Lungwort), Grisegræs, Buksbom, Laurel og Crested lilje.

Mod syd
En sydvendt altan har masser af sol. Det betyder, at der skal gives meget vand. Dette bør gøres to gange om dagen på en varm solskinsdag. Små potter tørrer hurtigere ud end de store sorter. For at forhindre fordampning af vand er det bedst at bruge plastik eller glaserede krukker. Hvis vanding to gange om dagen tager for meget tid, bør du overveje at købe et automatisk vandingssystem.